X

Wij gebruiken cookies en andere technologieën om het verkeer te analyseren en je ervaring te optimaliseren. Lees ons privacy statement voor meer informatie.

Accepteren Weigeren Privacy statement

Blog
Tijdregistratie: controle & vertrouwen

Tijd. Het is en blijft een gevoelig thema op de werkvloer. Is tijdsregistratie een ouderwets middel om werknemers te controleren? Wij stelden de vraag en jullie reageerden.

Tijd registreren = tijd controleren?

Klopt. Tijd blijft nog steeds de basis voor een correcte loonverwerking. De omzetting van tijd naar geld is uiterst belangrijk en daarom ook sterk gereglementeerd. Timetracking biedt zekerheid, duidelijkheid en objectiviteit. Het borgt correcte betalingen en vergoedingen.

Op die manier creëert tijdregistratie een vorm van rust en vertrouwen binnen de organisatie. Er moet niet meer geïnterpreteerd worden; we moeten niet vreemd opkijken wanneer iemand eerder vertrekt. Alles staat zwart op wit.

Wat dan met vertrouwen, autonomie en vrijheid?

De vraag naar vrijheid en persoonlijke flexibiliteit is actueler dan ooit en wordt ook steeds vaker op tafel gelegd. Door medewerkers van het bedrijf, maar ook door sollicitanten. Over-reglementering en overdreven controle van de arbeidstijd staat haaks op die vraag.

Sommige tijdregistratiesystemen geven immers blijk van wantrouwen. Controle op bewegingen van de pc-muis, vingerafdruk-scanner, geo-localisatie via een app… Dit soort controles wekt de indruk dat je de werknemers niet vertrouwt. De registratie van tijd is op zo’n moment niet alleen een informatiebron, maar ook een hiërarchisch controlemiddel.

Een gulden middenweg?

Binnen veel bedrijven is het registreren van tijd een noodzaak. Daar kunnen we niet omheen. Maar de manier waarop we die tijd registreren, heeft een grote impact op de perceptie en de betrokkenheid van de medewerkers.

Door te kiezen voor een registratiesysteem met meer individuele vrijheid en autonomie zet je in op wederzijds respect, discipline en verantwoordelijkheidszin. Je stimuleert collegialiteit en een open dialoog.

Streef naar zelfstandige ingave van werktijden en maak die ingave zo eenvoudig mogelijk. Digitale tools zijn vaak laagdrempelig en intuïtief in gebruik en kunnen daar zeker bij helpen.

Ga ervan uit dat iedereen eerlijk en correct zal handelen en plaats niemand in een voorkeurspositie. Verleg de focus van een tijd- en inspanningsverbintenis naar een resultaatsverbintenis waar mogelijk.

De organisatie en het personeel sterker connecteren? Vertrek dan altijd vanuit vertrouwen!

Een straf voorbeeld? à Ricardo Semler – Semco stijl https://www.ted.com/talks/ricardo_semler_how_to_run_a_company_with_almost_no_rules?language=nl

Zin om eens wat uitgebreider te sparren over de timetracking binnen jouw onderneming en de impact ervan op de werknemers? Neem zeker eens contact met ons op.

Contact

Benieuwd of wij u kunnen helpen? We denken graag mee.

Wij zijn erkend dienstverlener KMO Portefeuille.

Website door InterXL | © 2024 Annelies & Co | Juridische informatie | Algemene voorwaarden